ככל מדינה מתוקנת, גם במדינת ישראל קיימת מערכת אכיפה חד משמעית ובלתי מתפשרת כנגד אפליה כלשהי בכל מסגרת ציבורית ותעסוקתית. במדינת ישראל חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה מונה את רשימת המקרים אותם החוק מכיר כאפליה כאשר אפליה בעבודה היא אחת הדרכים המוכרות להפלות אדם כזה או אחר. מקרים של אפליה בעבודה או בקבלה למקום העבודה לא רק שפוגעים רגשית בגורם המופלה אלא שיש להם משמעות כלכלית. לכן, במקרה של אפליה רצוי לערב את בית הדין, באמצעות ייצוג עורך דין מקצועי בתחום הספציפי, שיתמודד עם טענות הצד שכנגד, תירוצים והשתמטויות.
מהי אפליה בעבודה
ההסדר החוקי לגבי איסור אפליה בעבודה קבוע בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988.
החוק כולל במונח אפליה כל יחס בלתי שוויוני על רקע מגזרי, מגדרי, עדתי, דתי, נטייה מינית, מצב בריאותי או גופני, כמו נכות, הריון לרבות הפריות חוץ גופיות, וכן היותו של אדם הורה, בשל גילו, השקפתו, מפלגתו או שירותו במילואים.
איסור אפליה בעבודה הקבוע בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה הוא לגבי : קבלה לעבודה, תנאי עבודה, קידום בעבודה, הכשרה או השתלמות מקצועית, ופיטורים או פיצויי פיטורים.
תביעה בגין אפליה
במקרה של הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בית הדין לעבודה יכול לפסוק שעל המעסיק לשלם פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין.
בנוסף, מספיקה ראייה קטנה יחסית לקיומה של אפליה על מנת להעביר למעסיק את חובת ההוכחה כי החלטתו אינה נובעת מאפליה כלשהי. יתרה מזאת, גם אם האפליה אינה הסיבה היחידה להחלטת המעסיק הדבר נחשב כעבירה על החוק. כך גם אם עובדת פוטרה בשל תפקודה בנוסף להיותה בהיריון, העובדת עדיין תהיה זכאית לפיצוי בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה.
לעיתים ישנה אפליה ברמה קבוצתית ולא ברמת היחיד. במקרה זה ניתן להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגיות לפי חוק תובענות ייצוגיות על מנת לפתור את הבעיה ברמה המערכתית.
כאשר עובד מעוניין לתבוע את מקום העבודה בשל אפליה בעבודה, כדאי שייקח בחשבון שחלק גדול מהמעסיקים מתכוננים למקרה של תביעה בגין פעולה מפלה שנקטו בה, עם אליבי בנוי היטב. לכן חשוב במקרים של אפליה בעבודה לשכור את שירותיו של עורך דין בעל ניסיון וידע בתחום, המכיר את טיעוני המעסיקים ומסוגל לנהל תביעה כזו ולהוכיח את התביעה באופן מקצועי לטובת העובד.
משרד עורכי דין מור יוסף ושות' בהובלתו של עו"ד אבי מור יוסף עוסק בין היתר בטיפול בתיקים הקשורים לאפליה בעבודה.
**התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין**