תפריט

חוק הקופאיות

אחרי מאבק לא קצר בנושא עובדים אשר נאלצים לעמוד שעות רבות, כשהדוגמה הבולטת היתה הקופאיות, עברה בכנסת החקיקה המסדירה את הנושא, מה שנקרא בציבור – חוק הקופאיות. בפועל, למרות המעורבות התקשורתית והחברתית הרבה בנושא, עדיין מתקיימים מקרים רבים מאד של העסקת עובדים בניגוד לחוק כאשר עובדים נאלצים לבצע את העבודה בעמידה בניגוד לדין.

חוק הזכות לעבודה בישיבה חל ככלל בכל מקומות העבודה (למעט מספר מועט של מקומות המנויים בפקודת הבטיחות בעבודה שהוחרגו ממנו) ולא רק לגבי סופרמרקטים.

עם זאת, גם היום, שנים רבות לאחר כניסת חוק הזכות לעבודה בישיבה לתוקף, קיימים מקומות עבודה רבים (במיוחד מקומות עבודה בהם מועסקים צעירים כגון ברמנים, טבחים, עובדי מלונאות, מוכרי בגדים ועוד), שאינם עומדים בתנאי הדין לעניין הזכות לעבודה בישיבה.

בהתאם לחוק הזכות לעבודה בישיבה, מעסיק יעמיד לרשות עובד במקום העבודה מושב לעבודה ולא ימנע מעובד ישיבה במהלך העבודה, אלא אם כן הוכיח המעסיק שביצועה הרגיל של העבודה אינו מאפשר ישיבה.

בהתאם לחוק, הנטל להוכיח כי ביצועה הרגיל של העבודה אינו מאפשר ישיבה מוטל על המעסיק.

במקרה של מעסיק עם מספר עובדים גדול המפר את חוק הזכות לעבודה בישיבה ניתן להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד אותו מעסיק שכן הפרת חוק הזכות לעבודה בישיבה נמנית בין המקרים בהם התיר המחוקק לנהל תובענה ייצוגית נגד מעסיק.

מגינים על החוק

מהו בדיוק חוק הקופאיות

חוק הזכות לעבודה בישיבה כפי שהוא מוגדר בשפה המקצועית, מעגן בחקיקה את זכות העובד לשבת במהלך עבודתו, ולא רק זאת, על המעסיק לספק לעובדים כיסאות או ספסלים מתאימים, בעלי משענת גב, במספר מספיק ובמצב תקין, לישיבה בעת הפסקה בעבודה.

חוק הקופאיות מגן על כל עובד, כולל עובדי קבלן, אשר זכאים לקבל גם הם תנאי ישיבה במקום העבודה.

מעבר לכך נקבע כי לא תישמע טענת הגנה של מעסיק כי יצא ידי חובתו במתן אפשרות ישיבה לעובד במהלך עבודתו, בכך שהעמיד לרשותו מקום ישיבה בהפסקה. מדובר בחובות נפרדות החלות על המעסיק, אותן עליו למלא כלפי העובד, כל אחת בפני עצמה.

במקרה בו מעסיק מפר את חובותיו בהתאם לחוק הזכות לעבודה בישיבה, יכול בית הדין לעבודה לחייב את המעסיק בפיצוי עד 20,000 ₪ גם אם לא נגרם נזק ממשי לעובד, ובמקרים חריגים וחמורים אף יכול לפסוק בית הדין לעבודה פיצויים לדוגמא בסכום של עד 200,000 ₪.

רק חריגים יוצאי דופן

חוק הזכות לעבודה בישיבה נכון גם לגבי משרות כמו מוכרי בגדים, מארחים בכניסה למסעדות ועוד. למעשה, המקרים בהם לא ניתן לממש את הזכות לעבודה בישיבה הם מקרים חריגים ויוצאי דופן בהם יש מניעה לבצע את העבודה בישיבה, כמו במקרה של בעיית בטיחות בעבודה. בפועל, עדיין קיימים בשוק העבודה מעסיקים רבים שאינם טורחים לקיים את דבר החוק, וחשוב שכל עובד בכל עבודה שהיא יהיה מודע לזכות העומדת לו במסגרת חוק הקופאיות.

משרד עורכי דין מור יוסף ושות' בהובלתו של עו"ד אבי מור יוסף עוסקים בדיני עבודה מזה שנים ומלווים ומייצגים בהצלחה עובדים בדרישתם מהמעסיקים לספק תנאי עבודה בהתאם לחוק.

**התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין**

חוק הקופאיות
השאירו את הפרטים ונחזור אליכם:

זקוקים לטיפול משפטי? השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם 

דילוג לתוכן