תפריט

כוחו של החלש – תובענות ייצוגיות / עו"ד אבי מור יוסף

תובענה ייצוגית הינה מכשיר משפטי רב עוצמה בעל חשיבות חברתית מן המעלה הראשונה, שכן מדובר בהליך שנועד לפתור בעיות מערכתיות שבדרך כלל לא שווה לאדם בודד ללא משאבים להתמודד איתן לבדו.

לדוגמא, סביר להניח שלקוח של חברה סלולרית בת 1,000,000 לקוחות שגובים ממנו כל חודש שקל חדש בודד שלא כדין לא יטרח לנהל הליכים משפטיים כנגד אותה חברה סלולרית. הלכה למעשה, לאור הנחה זו, שווה לאותה חברה סלולרית לגבות שלא כדין את אותו שקל בודד מכל לקוחותיה ולהסתכן בתביעה שכנראה לא תוגש על ידי רוב מכריע מבין 1,000,000 לקוחותיה שכן שקל בודד ללקוח כפול 1,000,000 לקוחות כפול 12 חודשים בשנה כפול 7 שנים (על פי מגבלות ההתיישנות) שווה 84,000,000 ₪!

בפועל, במצב דברים זה הפרת הדין עשויה להשתלם לעסק שמבין שהסיכוי שהצרכנים יתבעו אותו בגין ההפרות שהוא מבצע הוא קלוש בעוד שהוא משלשל לכיסו סכומים שיכולים להגיע למיליוני שקלים.

לכן, הליך התובענה הייצוגית מאפשר לאדם בודד שמצליח להוכיח הפרה שרלוונטית לגבי קבוצה של תובעים הניתנת להגדרה לנהל הליך תביעה בשם כל אותה קבוצה.

טרם ניהול הליך התובענה הייצוגית ולאור משמעויותיה קיים הליך מקדים שנקרא בקשה לאישור תובענה ייצוגית בו צריך בית המשפט להכריע האם ראוי לנהל את התובענה הייצוגית במקרה הנדון על סמך שורה של שאלות כמו האם קיימת קבוצה שיש אפשרות סבירה שהתביעה שלה תתקבל, האם תובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת לנהל את ההליכים המשפטיים והאם התובע המייצג ובא כוחו מתאימים לנהל את ההליך בשם הקבוצה.

חשוב לדעת שלא ניתן לנהל תובענה ייצוגית בכל עניין אלא רק בהתאם לנושאים שהחוק התיר לנהל לגביהם תובענה ייצוגית. לכן, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי טרם החלטה על הגשת הליך בקשה לאישור תובענה ייצוגית.

מטרת חוק תובענות ייצוגיות היא, בין היתר : לאפשר את מימוש זכות הגישה לבית המשפט, לרבות לסוגי אוכלוסייה המתקשים לפנות לבית המשפט כיחידים, לעודד את אכיפת הדין והרתעה מפני הפרתו, לאפשר מתן סעד הולם לנפגעים מהפרת הדין ולהביא לניהול יעיל, הוגן וממצה של תביעות.

במקרים בהם יצליחו התובע ובא כוחו להיטיב את מצבם של חברי הקבוצה האחרים ואף להביא לחלוקת פיצוי לחברי הקבוצה קובע חוק תובענות ייצוגיות שיש לתגמל את התובע ובא כוחו על פועלם באמצעות פסיקת גמול תובע מייצג ושכר טרחה לבא כוחו.

**התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה משפטית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם עורך דין**

השאירו את הפרטים ונחזור אליכם:

זקוקים לטיפול משפטי? השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם 

דילוג לתוכן